"Echt magisch" | AD Utrechts Nieuwsblad 27 maart 2025

Varen op Romeins schip door donkere Utrechtse grachten is 'magisch'; binnenkort kan het weer

Het origineel zonk zo'n 2000 jaar geleden, maar de replica van het Romeinse schip De Meern 1 gaat opnieuw varen over Utrechtse wateren. Oók weer met de succesvolle lichtjesvaarten in de avonduren. Met dank aan iets wat ze in Giethoorn bedacht hebben.

'Magisch'. Theo van Wijk herhaalt het nog maar eens: 's avonds varen over de singels en grachten in Utrecht is 'echt magisch': ,,Het schip glijdt in stilte over de singel en het wordt steeds donkerder. Bij de Weerdsluis maken we een draai en varen de Oudegracht op, waar de terrassen vol in bedrijf zijn. Dan onder de Stadhuisbrug door en daarna zie je de verlichte Domtoren. Dat is zó'n mooi beeld. En als we dan in de buurt van het rustige stuk bij de Twijnstraat komen dan vragen we: zullen we allemaal even stil zijn? En dat dóen mensen dan ook."

Van Wijk (75) vertelt er bevlogen over. Hij is oprichter en adviseur van de Stichting Romeinse Schepen Utrecht en staat aan de vooravond van een nieuw vaarseizoen, vanaf 10 april. Waarin de lichtjesvaarten, waarmee vorig najaar geëxperimenteerd werd, een vast onderdeel worden.

Herkansing in het najaar

Wie dit voorjaar mee wil, moet er snel bij zijn: de avondvaarten zijn tussen 10 en 25 april. ,,Daarna blijft het te lang licht 's avonds", verklaart Van Wijk de relatief korte periode. In het najaar volgt een herkansing: dan wordt er 's avonds gevaren tussen 28 augustus en 31 oktober. In beide periodes geldt: de lichtjesvaarten zijn op donderdag- en vrijdagavond, opstappen kan langs de Oosterkade

Wie bij daglicht wil varen kan mee tijdens een van de weekendvaarten, tussen 12 april en 29 juni op zaterdag- of zondagmiddag zijn. Een nieuw onderdeel in het aanbod, vertelt Van Wijk, waarbij ook gemikt wordt op gezinnen. ,,We werken dan ook met kinderkaartjes." Opstappen voor deze tochten kan langs de Catharijnesingel bij Grand Hotel Karel V.

Wrak werd teruggevonden

Voor De Meern 1 is Utrecht de thuisstad, al voer de replica lang in Woerden. De originele voorganger van het 25 meter lange schip verging zo'n 2000 jaar geleden op de Rijn, toen de noordgrens van het Romeinse rijk. Het wrak werd teruggevonden bij de bouw van Leidsche Rijn en is nu te zien in castellum De Hoge Woerd. Van dit schip én van een kleiner Romeins schip werden replica's gebouwd: De Meern 1 en de Fiducia (die vaartochten maakt vanuit de Museumwerf Vreeswijk in Nieuwegein).

"De sleutel lag in Giethoorn"

Dát er weer gevaren wordt met De Meern 1, waarin 35 passagiers kunnen, is niet vanzelfsprekend. Na een start in coronatijd, waarin met groepen werd gevaren, kwamen er flinke hobbels. Er waren motorproblemen en ook werd het steeds lastiger de financiën rond te krijgen. Voor de vaartochten werden schippers van rederij Schuttevaer ingehuurd, want die hebben een groot vaarbewijs. Maar die kosten waren moeilijk op te brengen.

Van Wijk vond een oplossing: ,,De sleutel lag in Giethoorn, met het zogeheten Giethoorn-arrest", vertelt hij. Daarin werd bepaald dat voor open rondvaartboten niet per se meer een groot vaarbewijs nodig is. Als die boten in veilige en ondiepe wateren varen (zoals in Giethoorn, maar ook de singels en grachten van Utrecht), dan volstaat een klein vaarbewijs. Voor de stichting een uitkomst: ,,We konden nu onze eigen schippers opleiden. Dat zijn er vijf, en er komen er nog eens vijf bij. Allemaal vrijwilligers."

De weekendvaartochten duren tot eind juni. Daarna ligt De Meern 1 even stil: ,,In juli en augustus is het te druk, te gevaarlijk om te varen." Voor de lichtjestochten en de weekendvaarten kunnen mensen losse kaartjes kopen, een wens van Van Wijk die nu werkelijkheid wordt. Daarnaast wordt nog steeds gevaren met groepen. ,,Dat blijven we doen."

Reserveren

27 maart 2025
Ook een rondvaart reserveren?